Aquarium WorldFreshwater

FISK:

Hva er en
akvariefisk
Antall arter

Artspresentasjoner
Populærnavn
Vitenskapelige navn

Kjønnsforskjeller

 
 
 

Astyanax fasciatus mexicanus (Filippi, 1853)

Astyanax fasciatus mexicanusPopulærnavn:
Blind huletetra; Blind hulefisk; Huletetra.

Synonymer:
Astyanax mexicanus; Anoptichthys jordani; Tetragonopterus mexicanus.

Systematisk tilhørighet:
Familie: Characidae (tetraer)
Orden: Characiformes (karpelakser)

Utbredelse:
Denne blinde underarten har utbredelsen begrenset til hulesystemet Cueva Chica i San Luís Potosí, Mexico. Arten har mange andre, normalt pigmenterte og seende, såvel som mer eller mindre blinde former, og er vidt utbredt i Nord- og Mellom- og Sør-Amerika, fra Texas til Argentina.

Størrelse:
Maks. 9 cm.

Vannverdier:
GH = 5 til 25 °dH
pH = 6,5 til 7,5
Temperatur = 20 til 26 °C

Fôr:
Tilnærmet altetende; spiser vesentlig smådyr i naturen, men aksepterer lett de fleste erstatningsfôr i akvarium.

Generell beskrivelse:
En merkelig fisk som knapt kan regnes blant de vakreste av akvariefiskene. Derimot er den interessant nok til å være vel verd et studium i akvariet.

Den blinde huletetraen tilbringer hele sitt liv i underjordiske huler, i stummende mørke. Evolusjonen har gjennom generasjoner sørget for at den har mistet både pigmenter (farger) og syn, ettersom den ikke lengre har behov for noen av delene. Pussig nok klekkes ungene fra eggene med øyne, men øynene gror hurtig til med hud og bindevev og degenererer.

Til erstatning for det manglende synet har den blinde huletetraen førsteklasses luktesans og sidelinjesystem. Sidelinjesystemet gir fisken gode signaler om hvor den befinner seg i forhold til huletak og -vegger, samt andre hindringer. I akvarier orienterer fiskene seg derfor vel så godt som seende slektninger.

For å få noen særlig glede av denne spesielle fisken bør man imidlertid spandere på den et spesialinnredet akvarium som illuderer hulene den kommer fra. Det kan gi en flott effekt om fiskene holdes i halvmørke, slik at den bleke fargen fremtrer som en spøkelsesaktig siluett.

Fredelig stimfisk. Bør holdes i grupper på 6-8 individer eller fler.

© 1999, Aquarium World